Zorg / begeleiding

Elke cliënt ontvangt dagelijkse zorg en begeleiding, afgestemd op de persoonlijke ondersteuningsbehoeften, zoals beschreven in het cliëntdossier. Een cliëntdossier bestaat o.a. uit beeldvorming, diagnostiek en toekomstperspectief. Het toekomstperspectief is richtinggevend en vormt de basis van het Ondersteuningsplan.

In het ondersteuningsplan zijn doelen en ondersteuningspunten afgesproken. Deze zijn leidend voor de dagelijkse zorg en begeleiding.
Voor elke cliënt worden bijzonderheden op de uitvoering van de zorg gerapporteerd. Op basis van de rapportage wordt eens per jaar het ondersteuningsplan geëvalueerd en opnieuw vastgesteld. Onderdeel daarvan is een vragenlijst over hoe de cliënt de zorg ervaart en een bespreking met alle betrokkenen. Bespreking vindt plaats tussen de zorgcoördinator, samen met de cliënt en/of vertegenwoordiger en in overleg met de gedragsdeskundige. Het ondersteuningsplan wordt ter ondertekening voorgelegd aan de cliënt, vertegenwoordiger, gedragsdeskundige en zorgcoördinator.

Aan elke cliënt is een zorgcoördinator en gedragsdeskundige gekoppeld. De zorgcoördinator is aanspreekpunt voor de cliënt en alle zorg/betrokkenen rondom de cliënt en daarmee een belangrijke schakel tussen de begeleidende teams en de gedragsdeskundige en overige disciplines. De zorgcoördinator onderhoudt contact en afstemming met de (wettelijke) vertegenwoordiger van de cliënt. Samen met de teamleider en gedragsdeskundige is de zorgcoördinator verantwoordelijk voor de juiste begeleiding en behandeling van de cliënt.
De gedragsdeskundige is er verantwoordelijk voor dat elke cliënt de juiste behandeling krijgt. De wijze waarop financiering van de behandeling plaatsvindt, is afhankelijk van de (aanvullende) indicatie.

In de dagelijkse zorg bieden begeleiders persoonlijke aandacht en liefdevolle begeleiding. De cliënt wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf keuzes te maken in de invulling van het dagelijks leven, werk en activiteiten. De cliënt neemt deel aan zijn eigen ondersteuningsplanbespreking en/of de invulling van het toekomstperspectief en doelen en ondersteuningspunten.

Het sociaal netwerk van de cliënt wordt betrokken en er wordt samengewerkt waar mogelijk. Ook in het opbouwen en onderhouden van het netwerk wordt ondersteuning geboden. Een belangrijk doel is het ervaren van een betekenisvol leven, midden in de samenleving.

Huiskameroverleg

Cliënten hebben het recht mee te praten over hun eigen woonlocatie. Hiervoor wordt minimaal vier keer per jaar een huiskameroverleg georganiseerd. Alle cliënten worden uitgenodigd en iedere cliënt kan punten inbrengen ter bespreking. Het doel van het huiskameroverleg is om met bewoners in gesprek te gaan over onderwerpen die de groep als geheel aangaan en om meningen te vragen over activiteiten. Daarnaast worden organisatie-brede onderwerpen besproken die voor de bewoners van belang zijn. De huiskameroverleggen dragen er aan bij dat bewoners zich gezien en gehoord voelen.
De Cliëntenraad van de Rozelaar stelt zich graag op de hoogte van wat er in de woningen speelt. De deelraad cliënten streeft er naar om eens in de twee jaar bij een huiskameroverleg aanwezig te zijn.
Cliënten van de nieuwe woonlocatie zijn welkom om te participeren in de centrale Cliëntenraad -deelraad cliënten- van de Rozelaar.

Familieraad

Bij elke woonlocatie van de Rozelaar is een familieraad aangesteld. De familieraad behartigt de algemene belangen van de bewoners van de woonlocatie. Bij de start van de woonlocatie wordt de familieraad gevormd.
De familieraad vergadert minimaal 4 keer per jaar. Bij elke vergadering is de teamleider en indien gewenst ook een begeleider aanwezig.
De familieraad heeft een adviserende rol en denkt mee over operationele zaken zoals huisregels, vrije tijdsbesteding, vervoer, huisvesting, etc. Daarnaast kunnen leden van de familieraad meehelpen met het voorbereiden van bijzondere activiteiten op de locatie.
Er is contact tussen de familieraad en de Cliëntenraad van de Rozelaar – deelraad verwanten. Uiteraard zijn verwanten van de nieuwe locatie welkom als lid van de centrale Cliëntenraad van de Rozelaar.

De leden van de familieraad dienen de grondslag en de doelstelling van de woonlocatie, zoals die met het stichtingsbestuur CWV zijn overeengekomen, te onderschrijven of zich minstens daaraan te conformeren.
De familieraad heeft samenwerking en afstemming met het stichtingsbestuur CWV.
Bij voorkeur neemt één lid van familieraad zitting in het stichtingsbestuur CWV.

Scroll naar boven