Overeenkomst samenwerking Vereniging Op weg met de ander, Stichtingsbestuur Christelijk Wooninitiatief Veenendaal en Stichting de Rozelaar
Aanleiding
Een groep ouders/verwanten wenst een woonzorglocatie te starten met een protestants christelijke identiteit voor hun kinderen/verwanten in Veenendaal. Zij hebben voor dit initiatief Op weg met de ander gevraagd hen daarbij te begeleiden. Gezamenlijk hebben zij gekozen voor
de Rozelaar als zorgaanbieder.
Onderstaande partijen:
- Vereniging Op weg met de ander
initiatiefnemer voor het zoeken naar een passende woonlocatie voor cliënten uit haar achterban daaruit voortkomend ondersteunende het Ouderinitiatief Veenendaal en wanneer de ouderraad overgaat naar een Stichtingsbestuur de ondersteunende en adviserende rol behoudend - Ouderraad / Stichtingsbestuur Ouderinitiatief
mede-initiatiefnemer voor het opzetten van een woonlocatie voor hun verwanten bewakende de identiteit van de locatie en actief in het werven van fondsen - Stichting de Rozelaar
als gekozen zorgaanbieder verantwoordelijk voor de nieuwe woonlocatie, zorgaanbieder, werkgever, eigenaar of huurder van het pand en verantwoordelijk voor de exploitatie.
Komen het volgende overeen:
- Verantwoordelijkheden
1.1 Partijen zetten zich gezamenlijk in om een woonzorglocatie te realiseren voor circa 27 cliënten gefinancierd volgens de Wet Langdurige Zorg.
1.2 De Rozelaar zorgt voor een passende locatie in de gemeente Veenendaal en is eigenaar of huurder van het pand.
1.3 De Rozelaar is de zorgaanbieder en is daarmee verantwoordelijk voor kwalitatieve zorg overeenkomstig de wet- en regelgeving voor langdurige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
1.4 De zorg wordt geboden overeenkomstig de visie en doelstelling van de Rozelaar wat o.a. inhoudt:
o Wij werken vanuit een christelijke identiteit waarbij de Bijbel het onfeilbare Woord van God is, geheel betrouwbaar en de hoogste autoriteit in alle zaken van geloof en leven.
o Doelstelling van de zorg- en dienstverlening is de bevordering en het behoud van de maatschappelijke zelfstandigheid van onze cliënten en hun integratie in de samenleving.
o Wij werken vanuit de Triple-C visie en methodiek waarin het kijken naar behoeften centraal staat met als doel het gewone leven te ervaren.
o Wij werken vanuit de driehoek cliënt, ouder/verwante, begeleider.
1.5 Het personeel is in dienst van de Rozelaar en voldoet aan de door de Rozelaar gestelde eisen.
1.6 De woonlocatie vormt vanaf de start van de locatie een familieraad overeenkomstig de regeling van de Rozelaar (zie bijlage 1).
1.7 Het ouderinitiatief vormt een Stichtingsbestuur Ouderinitiatief, met als doel het bewaken van de identiteit op de woonlocatie.
1.8 Bij nieuwe cliënten en personeelsleden participeert het Stichtingsbestuur Ouderinitiatief in de procedure met betrekking tot bewaking van de identiteit.
1.9 Op weg met de ander ondersteunt het Stichtingsbestuur Ouderinitiatief en treedt zo nodig op als haar belangenbehartiger richting de Rozelaar. - Cliënten
2.1 Bewoners komen met regelmaat bij elkaar in een huiskameroverleg, waarin zaken worden besproken die hen gezamenlijk aangaan.
2.2 Verwanten en cliënten van de locatie worden vertegenwoordigd in de centrale Cliëntenraad van de Rozelaar (deelraad verwanten en deelraad cliënten) en kunnen zich daarvoor verkiesbaar stellen.
2.3 Binnen de woonlocatie gelden de huisregels van de Rozelaar (zie bijlage 2). Deze kunnen per woning worden aangevuld of geconcretiseerd. Dit wordt in overleg tussen familieraad en teamleider bepaald. De familieraad is daarbij, net als de Rozelaar, gebonden aan landelijke wet- en regelgeving. - Medewerkers
3.1 Partijen spannen zich gezamenlijk in voor het vinden van geschikt personeel voor de locatie.
3.2 De locatie wordt aangestuurd door een teamleider/manager die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van zorg, het personeel en de financiën. Hij/zij treedt op als verantwoordelijke voor de locatie en is als zodanig gesprekspartner van de familieraad. De familieraad onthoudt zich, evenals het Stichtingsbestuur Ouderinitiatief van het direct aansturen van medewerkers.
3.3 Indien medewerkers van de locatie boven formatief zijn dan kunnen zij ook ingezet worden op de andere locaties van de Rozelaar.
Als er sprake is van onderbezetting als gevolg van ziekte, vakantie of vacatures dan kunnen alle medewerkers van de Rozelaar op de locatie worden ingezet zonder tussenkomst van het Stichtingsbestuur Ouderinitiatief tot de onderbezetting opgelost is.
Indien de Rozelaar geen medewerkers beschikbaar heeft om de onderbezetting op te lossen dan kan er gebruik gemaakt worden van uitzendkrachten of ZZP-ers. Zij worden gevraagd de identiteit te respecteren. - Zorg- en dienstverlening
4.1 De locatie is bestemd voor bewoners met een Zorg Zwaarte Pakket 3 tot en met 6 inclusief behandeling Verstandelijk Gehandicapt. De financiering vindt plaats op basis van Zorg In Natura.
4.2 De Rozelaar gaat met elke cliënt afzonderlijk een Zorg- en dienstverlenings- overeenkomst aan. Er wordt samen met de cliënt en zijn wettelijk vertegenwoordiger een persoonlijk Ondersteuningsplan gemaakt waarin de behoeften en ondersteuningspunten worden beschreven welke inhoud/richting geven aan de zorg en begeleiding die de cliënt nodig heeft.
4.3 Toekomstige bewoners worden gescreend door de Rozelaar op basis van de zorgvraag, identiteit en geschiktheid in de groep. Het Stichtingsbestuur Ouderinitiatief adviseert op grond van identiteit. De Rozelaar beheert de wachtlijst. De definitieve plaatsing is voorbehouden aan de Rozelaar. - Locatie
5.1 Partijen spannen zich gezamenlijk in om de locatie volledig bezet te houden.
5.2 De Rozelaar is verantwoordelijk voor de exploitatie van de locatie. Het Stichtingsbestuur Ouderinitiatief spant zich in om activiteiten en ondersteuning mogelijk te maken door het werven van fondsen en vrijwilligers. Zij worden daarbij ondersteund door ondersteunende diensten en structuren van de Rozelaar en Op weg met de ander.



N.B.: waar genoemd wordt oudercommissie of stichtingsbestuur ouderinitiatief, kan nu gelezen worden: stichting Christelijk Wooninitiatief Veenendaal