Beleidsplan 2024-2026

Inleiding

Dit is het beleidsplan van de stichting Christelijk Wooninitiatief Veenendaal (CWV) over de periode van 2024 tot en met 2026. De uitwerking is gebaseerd op de visie en missie van het CWV en de samenwerkingsovereenkomst met de zorgaanbieder, De Rozelaar (https://www.rozelaar.nl). Ten tijden van deze samenwerkingsovereenkomst was de stichting nog niet als zodanig opgericht en fungeerde het stichtingsbestuur als oudercommissie. Op de achtergrond worden wij ondersteund door  de christelijke vereniging Op weg met de ander (https://www.opwegmetdeander.nl).

Stichting CWV wil een woonvoorziening met een christelijke identiteit realiseren en in stand houden in Veenendaal. De woonvoorziening is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking met 24-uurs zorg. De stichting heeft tot grondslag de Bijbel als het onfeilbare woord van God. Na realisatie van de uiteindelijke woonvoorziening zal het worden gefinancierd vanuit de Wet Langdurige Zorg op basis van Zorg In Natura.

Wij hebben als stichting geen winstoogmerk en houden niet meer vermogen aan dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de voorziene werkzaamheden ten behoeve van de doelstelling van de stichting.

Het bestuur van de stichting bestaat uit tenminste drie leden (voorzitter, secretaris, penningmeester). Momenteel zijn we in de fase dat de woonvoorziening nog moet worden gebouwd en heeft de stichting vijf leden. Tenminste tweemaal per jaar is er een vergadering van het bestuur.

  1. Doel van de stichting

De stichting heeft als doel het realiseren, ondersteunen en in stand houden van een woonvoorziening met een christelijke identiteit voor mensen met een verstandelijke beperking (Zorg Zwaarte Pakket 3 t/m 6), met 24-uurs zorg

    De stichting is opgericht in 2024 en bevindt zich in de zogenaamde projectfase. De woonvoorziening moet nog worden gebouwd. Er is contact met de zorgaanbieder (De Rozelaar), die op zijn beurt weer contacten onderhoudt met onder andere de aannemer en de gemeente Veenendaal. De Rozelaar  zal ook uiteindelijk de zorg leveren als de woonvoorziening is gerealiseerd. Hierover zijn in de overeenkomst ook duidelijke afspraken gemaakt.

    1. Realisatie van het doel

      De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het scheppen van voorwaarden die de ondersteuning van deze woonvoorziening bevorderen. Ook wil de stichting de woonvoorziening ondersteunen met materiële steun, het werven van fondsen en waar mogelijk ondersteunen van de zorgverlening.

      De stichting wil belangstelling opwekken voor de woonvoorziening en kennis over de woonvoorziening verbreiden in de (lokale) samenleving.

      Verder zal de stichting toezien op de christelijke levensstijl en sfeer in de woonvoorziening. In het verlengde daarvan zal de stichting ook adviseren bij het opstellen/ wijzigen van het locatieprofiel en bij de aanname van nieuwe bewoners en personeel, om zo de christelijke identiteit te bewaken.

      Om dit te realiseren hebben we een website (https:\\stichtingcwv.nl). Verder verschijnt er circa drie keer per jaar een nieuwsbrief voor alle geïnteresseerden. De stichting streeft ernaar om tenminste een keer per jaar een bijeenkomst te organiseren om elkaar te informeren en het onderlinge contact te bevorderen.

      Elke bewoner ontvangt dagelijkse zorg en begeleiding, afgestemd op de persoonlijke ondersteuningsbehoeften, zoals beschreven in het cliëntdossier. Per etage komt er een gezamenlijke ruimte, waarvan iedere bewoner van deze etage gebruik kan maken. De bewoners hebben zelf ook affiniteit met de christelijke levensstijl, merkbaar in de wijze van wonen en leven. De huisregels, zoals De Rozelaar heeft verwoord in de samenwerkingsovereenkomst, zijn leidend hierin. De leeftijd van bewoners is vanaf circa 18 jaar. Per etage wordt gestreefd naar een negental bewoners die een goede match vormen.

      De Rozelaar zorgt voor een passende locatie in Veenendaal, is verantwoordelijk voor de zorg (vanuit de triple C-methode) en personeel. De Rozelaar screent eventuele bewoners en beheert de wachtlijst. In overleg met de Rozelaar en het personeel kan er gekeken worden of er voor bepaalde activiteiten of op bepaalde tijden vrijwilligers gewenst zijn. In dit alles heeft stichting CWV een ondersteunende en adviserende rol.

      1. Fondswerving

        Fondswerving zal plaatsvinden als er een concreet doel is waarvoor dit besteed kan gaan worden. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld tuinmeubilair, inrichting van de huiskamer of andere zaken uitsluitend bestemd voor gezamenlijk gebruik. Fondsen kunnen worden geworven via www.subsidiegezocht.nl. Zodra er een concreet doel is, zullen we hiervan gebruik maken.

        1. Controle inkomsten en uitgaven

            In 2024 is de stichting CWV opgericht. Dat is ook het moment geweest dat we een bankrekening hebben geopend en de ANBI status hebben aangevraagd.

            In principe worden alle inkomsten gebruikt tot algemeen nut van de bewoners. Wij verwachten dat we daarnaast ook andere kosten hebben, zoals bankkosten. Als er  iets nodig is in de woonvoorziening voor een algemeen doel, waarvoor geen budget is vanuit de zorgverlener, willen wij dat als stichting bekostigen vanuit de fondswerving en giften.

            Het vermogen wordt beheerd door de penningmeester, maar er is te allen tijde overleg met de andere leden van het bestuur. De voorzitter en de penningmeester spreken regelmatig af om samen op de rekening te kijken. Om de voorzitter een eigen pas te geven vinden we te duur.

            Jaarlijks zal de penningmeester een verslag opstellen over de inkomsten en uitgaven van het afgelopen kalenderjaar. Deze jaarrekening wordt gecontroleerd door een door het bestuur in te stellen kascontrolecommissie. Ook zal jaarlijks een jaarverslag van de activiteiten worden opgesteld door de secretaris.

            1. Vergoedingen beleid

            Alles voor onze stichting is vrijwilligerswerk. Geen van de bestuursleden of vrijwilligers ontvangen een vergoeding. Eventueel gemaakte kosten kunnen worden vergoed, bijvoorbeeld reiskosten.

            Scroll naar boven