Stichting Christelijk Wooninitiatief Veenendaal (CWV) is een ouderinitiatief voor een identiteitsgebonden woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. De stichting heeft als doel om de christelijke identiteit te waarborgen. De zorg en begeleiding in deze woonvoorziening zal worden geboden door stichting de Rozelaar.
De uitwerking van deze identiteit is verwoord in de samenwerkingsovereenkomst met stichting de Rozelaar en vereniging Op weg met de ander. Hieronder wordt de visie verwoord, die onderschreven is door de Rozelaar, Op weg met de ander en de huidige stichting CWV (eerder genoemd stichting ouderinitiatief of oudercommissie).
Visie
Vereniging Op weg met de ander is een christelijke vereniging op gereformeerde grondslag van en voor mensen met een beperking. De vereniging heeft als grondslag de Bijbel en de daarop gegronde Drie Formulieren van Enigheid.
De Rozelaar is een christelijke, niet-kerkelijk gebonden stichting met als grondslag de Bijbel als het onfeilbare Woord van God, geheel betrouwbaar en de hoogste autoriteit in alle zaken van geloof en leven.
Zowel Op weg met de ander als de Rozelaar bouwen hun mensvisie op de overtuiging dat God de Schepper is van al het leven. Daar vanuit willen zij zorgvuldige en liefdevolle ondersteuning bieden aan hun naaste. Beide mensvisies komen principieel overeen en staat in de volgende paragraaf verwoord.
Mensvisie
Op weg met de ander.
Ieder mens is uniek en beelddrager van God. Ieder mens staat in relatie tot zijn naaste en tot zijn omgeving en zal samen met anderen echt ‘mens’ kunnen zijn. Wij zijn verantwoordelijk voor elkaar en als zodanig moeten wij elkaar dienen in liefde. Uitgaande van zo normaal mogelijk burgerschap en zorg van de (kerkelijke) gemeenschap zal ook de mens met een verstandelijke beperking zoveel mogelijk midden in de samenleving staan en hier een bijdrage aan leveren.
In de diverse projecten staan de zorgverleners dan ook naast mensen. Wij doen dit vanuit de overtuiging dat God onze Schepper is. Vanuit die gedachte is het leven voor ons heilig. Het dient daarom beschermd te worden en wij mogen niet op eigenmachtige wijze beschikken over het leven van een medemens.
In de erkenning van de Drie-enige God en de gebrokenheid van de schepping, maar ook in de toekomstverwachting van het Koninkrijk Gods en het uiteindelijke herstel van de schepping, zien wij elk mens als volwaardig en uniek, met ieder voor zich eigen talenten. Zo willen wij werken en dienen, opdat de ander voluit mens mag zijn vanuit zijn of haar unieke eigenheid en geen kopie zal zijn van andermans ideeën of idealen.
Vanuit onze grondslag nemen de Tien Geboden, zoals samengevat in het gebod der liefde, een voorname plaats in. Hiermee is ook gezegd, dat waarden en normen niet vrij zijn, maar vanuit de Bijbel worden bepaald.
De Rozelaar.
Het geloof dat God de Schepper van al het leven is, geeft motivatie en verantwoordelijkheid voor begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit de overtuiging dat iedereen gelijkwaardig en waardevol is, worden cliënten ondersteund bij het ontwikkelen en gebruiken van hun talenten, met respect voor ieders unieke kwaliteiten. Vanuit een protestants-christelijk perspectief zijn waarden als respect, geborgenheid en toewijding een leidraad. Voor het dagelijks werk is dit verder uitgewerkt in onder andere een gedragscode voor medewerkers en huisregels op de woningen.
Zorgvisie
De Rozelaar heeft als doelstelling om professionele zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit richt zich op het bevorderen en behouden van hun maatschappelijke zelfstandigheid en integratie in de samenleving. Uitgangspunt is dat cliënten zoveel mogelijk het gewone leven ervaren en de werkwijze is gebaseerd op het behandelmodel van Triple-C.
In deze visie en methodiek zijn de behoeften van een cliënt de basis van begeleiding en behandeling. De drie C’s van Triple-C staan voor Cliënt, Coach en Competentie. Cliënten en begeleiders werken vanuit een vertrouwensrelatie aan het opbouwen van competenties. Cliënten ervaren het gewone leven doordat de begeleiding:
- uitgaat van hun menselijke behoeften
- een onvoorwaardelijke begeleiding biedt (relatieopbouw)
- samenwerkt aan een betekenisvolle daginvulling (competentieopbouw)
- probleemgedrag ziet als signaal van onvervulde menselijke behoefte.
Daarvoor streeft de Rozelaar naar zo veel mogelijk eigen regie voor cliënten. Persoonlijke behoeften geven invulling aan wonen, vrije tijd, (zelf)zorg en dagbesteding.
Visie op samenwerken
Op het moment dat een ouder zijn kind toevertrouwt aan een zorginstelling, ontstaat er een driehoeksrelatie tussen cliënt, ouders/verwanten en begeleiders. De kwaliteit van zorg wordt beïnvloed door de mate waarin er binnen die driehoek goed wordt samengewerkt. Zowel Op weg met de ander als de Rozelaar nemen het leven van een cliënt als uitgangspunt, waar het in de samenwerking tussen ouders/verwanten en zorgprofessionals om draait. De Rozelaar werkt daarvoor vanuit het model Driehoekskunde, ontwikkeld door Chiel Egberts.
In het model (zie afbeelding) wordt de driehoeksrelatie tussen cliënt, ouders en begeleiders uitgedrukt als een gelijkzijdige driehoek.
- De gelijkzijdigheid symboliseert gelijkwaardige inbreng.
- De hoeken geven uitdrukking aan verscheidenheid, ieder heeft zijn eigen rol in het geheel.
- De cliënt heeft de toppositie, ouders en begeleiders vormen samen de basis die de top draagt. Bij een stevige basis, kan de top zich ontplooien, bij onderlinge spanningen komt de top in problemen. De relatie tussen ouders en begeleiders staat
in dienst van de cliënt en is een afgeleide van de behoeften van de cliënt. - De lijnen van de driehoek symboliseren wederkerigheid in de relaties. Alle betrokkenen hebben met elkaar te maken en hebben betekenis in elkaars leven. Ook kan op elke lijn spanning ontstaan, wanneer wensen of behoeften niet overeen komen.
- Om het geheel goed vorm te geven is samenwerking nodig en soms moet daarvoor ‘gepuzzeld’ worden. Het draait om vertrouwen, in loyaliteit, professionaliteit en autonomie.

Stichting CWV heeft als doel om deze identiteit te waarborgen. De stichting bereikt dit o.a. door het toezien op de christelijke levensstijl en sfeer.
Het bestuur van stichting CWV is verantwoordelijk voor de bewaking van de identiteit, door:
- te adviseren bij het opstellen en wijzigen van het locatieprofiel;
- te adviseren bij aanname van nieuwe bewoners m.b.t. identiteit
- te adviseren bij aanname van nieuwe medewerkers m.b.t. identiteit